Pesto voor de winter én je bikini

Mamma mia, pasta met pesto genovese, zo lekker met die zomerse basilicum. Maar wat doe je dan in de winter?

Geen nood, ook nu maak je hartverwarmende pesto met van die diepe aardse smaken, typisch voor dit seizoen: maak pesto met groene kool.
Hier gebruik ik palmkool van Enterra (mooi hé, palmbomen in de sneeuw!) maar boerekool, savooi edm. werkt even goed.
Deze versie is véél goedkoper en gezonder dan de klassieke. We gebruiken brood ipv dure pijnboompitten, en veel minder olie dan gebruikelijk.

Een tragikomische noot in de marge: in de USA is, na het chiazaad en de quinoa, iedereen nu aan de kale. Ze verkopen deze superfood nu zelfs in de Delhaize. Jonge kale in vederlichte zakjes van 45 g. De prijs is ook super natuurlijk. En het is gewoon… boerekool. Hollywood-sterren, supermarkten en food guru’s: één strijd! (uw portemonnee)

Ingrediënten
Sorry, ik heb niets afgewogen tijdens het maken ; dit recept is een verzoeknummer van een lezeres, na de feiten. Maar op de foto’s krijg je een goede indruk van de hoeveelheden. Het is ook erg persoonlijk: varieer met de samenstelling en geef er je eigen schwung aan. Hoe meer water en olie, hoe vloeibaarder. Hoe meer brood, hoe droger. Hoe meer olie, hoe meer calorieën. Echt zalf of nog met stukjes? Maar zorg dat het vooral naar kool smaakt. Het mag geen groene kaassaus worden, of groene olie-met-brokjes.
Onderstaande hoeveelheden zijn voor ongeveer 4 à 6 porties.

15 bladeren groene kool
6 cl olijfolie
1-2 teentjes look
50 g harde Italiaanse kaas (grana padano, parmigiano, pecorino)
2 sneetjes brood
peper

Bereiding
Was de koolbladeren, verwijder onreinheden, en snij de harde nerf er uit.
Gaar de kool. De makkelijkste manier is met een klein bodempje water 10 min in de microgolf in een goed afgesloten recipient. Zoals bij spinazie hou je maar een fractie van het volume over door al het water dat er uitkomt. Bewaar dit groene water!
Toast de boterhammen licht, en verbrokkel ze grof. Snijd ook de kaas in grote stukken.

Voor de look heb je 3 mogelijkheden:
1) verwerk hem rauw, maar neem dan 1 klein teentje, want dat smaakt erg sterk door
2) gare look heeft een totaal andere smaak, veel zachter en een beetje zoet. Je kan gepelde lookteentjes gewoon mee met de kool garen
3) de beste manier is ongepeld in de oven garen, 30 min of langer. De schil berschermt de look tegen verbranden, en je krijgt een teentje dat vanzelf uit de schil komt, gecaramelliseerd, een zacht smaakbommetje dat je met een vork kan prakken. Ik maaktie die avond ook geroosterde groenten in de oven dus heb ik daar de look bijgedaan. Je kan dit perfect bv de dag ervoor doen als je iets in de oven klaarmaakt, gewoon de look met wat olie bedruppeld in een potje er naast zetten. Koken is ook plannen.

Doe de kool, look, parmezaan, en brood met wat peper in een food processor of hakmolentje of blender. Voeg al een scheutje van het kookwater toe, dat helpt het mixen wat vooruit. Blitz de boel, en voeg nu naar smaak en gewenste smeuigheid de olie en het water toe terwijl je het verder mixt.

That’s it!

Tip: Pesto bewaart goed afgesloten enkele dagen in de koelkast, en kan ook diepgevroren worden. Dus als je in 1 keer een hele kool gebruikt-nauwelijks meer werk- dan heb je genoeg voor vele maaltijden…. en je kan er nadien nog altijd iets bijdoen “naar de goesting van de dag”. Je hoeft pesto niet op te warmen, gewoon op kamertemperatuur onder warme pasta mengen.

Klik op een foto voor een stap-voor-stap slideshow. Kook ze!

2 comments on “Pesto voor de winter én je bikiniAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *